Nyitólap Szervezet Ügyfél- szolgálat Gy.I.K. Pénztári információk Dokumentumtár Díjak, költségek Panasz- kezelés Tájékoztatók Bejelentkezés tárhelyre
Nyomtatható változat Küldés e-mailben Facebook megosztás Google megosztás Twitter megosztás
Információ a tagi beazonosításról
Az elmúlt napokban a sajtó sokat foglalkozott az ügyfél-átvilágítás kérdésével, sajnos néha pontatlanul vagy hiányosan fogalmaztak. Az alábbiakban pontosan összefoglaljuk, hogy mit kell tudni a tagi beazonosításról.

A pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló 2007. évi CXXXVI. törvény alapján a pénztár köteles a tagjai átvilágítását elvégezni. Ebből is látszik, hogy semmi új nem történt, a jogszabály hét éve hatályos.

A pénzmosási törvény szerint amennyiben a pénztár nem tudja végrehajtani az ügyfél-átvilágítást, akkor az érintett tag ügyleti megbízásának teljesítését köteles megtagadni. A törvény szerint az ügyfél-átvilágítást 2014. december 31. napjáig el kell végezni. Ez a határidő azonban nem jogvesztő, tehát a pénztártagok átvilágítása később is elvégezhető, azonban a pénztár nem nyújthat szolgáltatást annak a tagnak, akinek az ügyfél-átvilágítását nem tudja végrehajtani.

Eszerint azon tag, aki nem vesz igénybe szolgáltatást (pl. tagi kölcsönt), semmilyen hátrány nem ér(het)i, bármikor is lesz beazonosítva, tagdíját, befizetéseit, munkáltatói támogatását a pénztár ugyanúgy feldolgozza és befekteti, mint korábban. Azaz csak ezért senkinek nem kell budapesti székhelyünkre utazni. Igaz ez idén december 31-ig és utána is. Azt a tagot viszont, aki ügyleti megbízást ad a pénztárnak, a teljesítés előtt a pénztár eddig is és ezután is beazonosítja.

A személyes ügyfél-átvilágítás jelenleg a pénztár székhelyén (1135 Budapest, Aba u. 4.) munkanapokon a személyes ügyfélszolgálat keretében történhet. Minderre hamarosan nem csak Budapesten, hanem vidéken is lehetőség lesz - kihelyezett ügyfélszolgálat keretében.

Az átvilágítás során a tag köteles személyesen bemutatni okiratait:
a) magyar állampolgár személyazonosság igazolására alkalmas hatósági igazolványát (személyazonosító igazolvány vagy érvényes útlevél vagy kártyaformátumú vezetői engedély) és lakcímet igazoló hatósági igazolványát,
b) külföldi személy az útlevelét vagy személyi azonosító igazolványát, feltéve hogy az magyarországi tartózkodásra jogosít vagy tartózkodási jogot igazoló okmányát.

Amennyiben a pénztártag az átvilágításhoz szükséges okiratokat nem személyesen mutatja be, akkor azok közjegyző vagy magyar konzuli tisztviselő által készített vagy hitelesített másolatát köteles a pénztárnak benyújtani.

 

Honvéd Nyugdíjpénztár

 

portfolió árfolyam
Tagi információ
keresés
Kérdésére megtalálhatja a választ a Gyakran Ismétlődő Kérdések (GY.I.K.) rovatunkban, vagy kereshet bámely kifejezésre az alábbi keresőmező használatával.
2024. március 29..
kiemelt munkáltatói partnerek
kiemelt partnerek
felügyeleti szerveink
letétkezelőnk
portfoliókezelőink

mnb.png
nav.png

raiffeisen.png

hold.png
equilor_logo.png
hnyp.png

szabályzatok, dokumentumok, nyomtatványok